PROJECT 2023 - GESCHIEDENIS

Het Concert - Project England, my England

13 mei 2023

- met dank aan Rob Pijpers voor de verfilming -

Tony Biggin

Requiem deel 1

Tony Biggin

Requiem deel 2

Ralph Vaughan Williams

Five Mystical Songs

Benjamin Brittten

Rejoice in the Lamb

Project England, my England !                                                                                                  

 

Hetthema voor het nieuwe project 'England, My England' is gekozen om meerdereredenen. Engeland is de laatste twee jaar bijna dagelijks in het nieuws vanwegede Brexit. Dat nét iets meer dan de helft van de bevolking van Engeland dezekeuze heeft gemaakt vinden we in Nederland betreurenswaardig, maar Engeland blijft wel onze bondgenoot, de Engelsen zijn en blijven onze vrienden. We zullen nooit vergeten dat Engeland een grote rol speelde bij de bevrijding vanNederland, 75 jaar geleden. En tenslotte besteden we aandacht aan dé grote Engelse componist Henry Purcell, die volgend jaar 325 jaar geleden overleed.

 

D.H.Lawrence, Henry Purcell, Tony Biggin, Benjamin Britten en Ralph VaughanWilliams

England,my England is een verzameling korte verhalen van DH Lawrence, maar het is ook een historische film uit 1995,een biografischefilm over de componist Henry Purcell, overwiens leven echter zeer weinig bekend is. Naar aanleiding van de driehonderdsteverjaardag van Purcells overlijden werd de film op kerstavond 1995 op Channel 4uitgezonden. In 2020 is het dus 325 jaar geleden dat deze grote componist stierf.

Kortom,de bevrijding van Nederland, 75 jaar geleden, de dramatische Brexit en de sterfdag van Purcell zijn de drie redenen om Engeland aandacht te geven, hoe kan dat beter dan met muziek van de oude én de hedendaagse muziek uit dat onnavolgbare maar ons zó dierbare Engeland.

We zingen dan ook vier Engelse muziekstukken. We starten met de oude Purcell, en we eindigen met het beroemde stuk van Britten, maar we zingen ook van de hedendaagse componist Tony Biggin het tamelijk nieuwe Requiem. Tenslotte de vijf prachtige mystical songs van Vaughan Williams. Dit zou in mei 2020 ons programma worden, begeleid door het  Leiderdorps Kamer Orkest;

 

Henry Purcell:                           I was glad

Tony Biggin:                               Requiem

Benjamin Britten:                    Rejoice in the Lamb  

Ralph VaughanWilliams:         Five mystical songs.

 

Het geheel staat onder leiding van onze vaste en gewaardeerde dirigent Wim de Ru.